martes, 29 de noviembre de 2011

OLIVES: COM ADOBAR-LES


En teoria, no es poden collir les olives dels Parcs municipals. Però, potser demanant permís als guardes, si veuen que no farem malbé res, podrem collir-ne tranquil·lament. Ells solen recollir-ne per a ells, però quan les veuen una mica picades ja no s'amoïnen a collir-ne.

Veient la gran quantitat d'olives al terra dels Parcs com ara al de l'Oreneta, per si algú les vol aprofitar, proposo aquesta preparació. Per adobar les olives, cal collir-les quan encara són verdes, o quan comencen a agafar color; per exemple, a l'octubre. Després de 40 anys de fracassos, enguany ha estat el primer any que es poden menjar les que he preparat. Les he netejades amb aigua freda i les he deixades en aigua neta (renovada cada dia) dos dies. El tercer dia ja les he posades en aigua tèbia. I el quart dia, en aigua calenta. A més, el quart dia he fet un tall a cada oliva i he afegit una mica de sal i de vinagre a l'aigua. Al final del dia les he posades en pots de vidre. Hi he posat, abans, una fulleta de Llentiscle (Pistacia lentiscus), una dent d'All, una fulla de Fonoll tendra, una rameta de Sajulida (Satureja montana), unes rametes de Farigola (Thymus vulgaris), unes fulles d'Orenga (Origanum nitens), uns granets de Comí (Cuminum cyminum), un polsim de Pebre Blanc; i, obviament, aigua. En aquest cas, molt calenta. I també vinagre i sal, sense passar-se. I unes gotes d'oli, abans de posar la tapa. I així ho he deixat reposar un mes, tapat, però no hermètic. D'alguns pots ha sobreeixit aigua. O sigui, que cal parar compte amb el que es pot mullar del voltant.

També he fet una salsa per acabar-les d'adobar abans de manjar-les, a base d'ametlles torrades picolades, oli, Orenga de les pizzes, i grans de Comí Castellà picolats, i una mica de Pebre Vermell Picant.

La meva recepta està molt inspirada en les de Columela, l'autor romà dels tractats d'agricultura hispànica.

Per fer les olives negres(recol·lectades el desembre) crec que cal canviar l'aigua només una vegada, i, l'endemà, posar-les ja amb l'aigua i sal i vinagre calenta (i les herbes) als pots.

Aprofito per divulgar també que les oliveres, tot i ser molt resistents a la sequera, agraeixen molt l'aigua. Si reguem una olivera que tingui les olives arrugades de fa poc per la sequera, podem fer que les olives tornin a estar llises i ben inflades en poques hores. No he vist oliveres més plenes d'olives que a la vora el riu Llobregat, al terme de Sant Feliu. Allí tenen l'aigua a 2 metres sota la superfície.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario