lunes, 2 de enero de 2012

PISTA DE GEL I AVENTURES EXTREMES A BARCELONA

Quan cap el 1968 el meu pare ens deia, tot il·lusionat, que volien fer una pista de gel a la plaça Catalunya, jo el prenia una mica per boig. No sé si va ser idea d'ell o va ser compartida amb alguns amics. O potser ell simplement es feia ressó del que sentia a dir. Jo tenia la impressió, però, que ell era coautor (principal) de la idea. Després de més de 40 anys, ara la cosa s'ha dut a terme. Potser, més que per promocionar el turisme i l'esport, s'ha fet per deixar menys espai als indignats. Resulta curiós recordar com l'alcalde Josep Maria Rius i Badia, avant-passat d'uns cosins meus, una nit es dirigí a la família tot assegurant-los que: -"Demà, o em posen a la presó, o em donen una medalla". I és que havia fet derribar les parets d'una masia que ocupava la meitat de l'actual plaça. I ho havia fet fer de forma il·legal. Però, els amos de la masia, que eren lluny, no protestaren. No el ficaren a la presó. Però tampoc li donaren cap medalla.
Una altra idea descabellada que tenia el meu pare era la de fer instal·lar una plataforma, per llençar-se amb paracaigudes, al mateix campanar de la plaça d'en Rius i Taulet. Assegurava que una màquina podia obrir el paracaigudes i deixar anar el paracaigudista en caiguda suau fins al terra de la plaça, on es podrien posar uns matelassos. Ell va morir el 1977 sense veure-ho. Anticipava, això sí, que un dia es farien les Olimpíades a Barcelona. L'impuls de les Olimpiades del 1992 ha estat enorme. Però els esports d'aventura fan temor als de l'ajuntament. Varen clausurar, per exemple, unes pistes de salts en patins al Turó Park, perquè un noi s'hi va matar. També es va clausurar el circuit de carreres de cotxes a Montjuïc perquè el 1975 hi hagueren almenys cinc víctimes mortals entre el públic assistent. El mateix Emerson Fittipaldi va abandonar la prova en protesta per la manca de seguretat, ja després de la primera volta. En tot això potser sí que renunciar als esports de risc va ser el més assenyat, quan les instal·lacions els feien massa perillosos. Però, amb el temps, potser alguna exhibició de wingsuit flying veurem per Barcelona. És un esport molt arriscat, amb una esperança d'accident mortal cada 2000 vols. També se'n diu salt base. Els qui ho practiquen es llencen vestits com imitant les guineus voladores australianes i, només molt al final del vol, activen un petit paracaigudes i un parapente. Si no al campanar de Gràcia, potser es podria practicar des de Montjuïc cap el mar. O des de les torres del Port. A You Tube podeu veure videos més que espectaculars sobre aquest esport d'altíssim risc. Per exemple a: http://www.youtube.com/watch?v=lxMBCWfDV5Q
Sobta que als pobles dels voltants de Barcelona hi hagin petits circuits per a bike-trial i a Barcelona només hi hagi el de BMX, a la Vall d'Hebró.
El maig (16-19) del 2013 arriben a Barcelona els X-Games, però només en les modalitatas de moto, skateboard, BMX y Rally-Cross. Pels qui vulguin ser-ne espectadors directes:
http://www.ticketmaster.es/nav/landings/es/deportes/entradas-x-games-barcelona/index.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario