martes, 24 de enero de 2012

CONTAMINACIÓ DEL MAR

Així com hi ha una pàgina que informa on line dels nivells de contaminació de l'aire
http://www.gencat.net:8000/oicqa/owa/b01.consulta?estacio=00&contaminant=99&dades=1
trobo a faltar una que informi dels nivells de contaminació de l'aigua de mar. N'hi ha una que informa de l'estat bacteriològic de l'aigua de mar davant algunes platges, i de la temperatura de l'aigua, però només cada 15 dies. Es troba cercant per "Agència Catalana de l'Aigua", i després per "gestió del Medi ", i "Aigües costaneres", i per "Qualitat de les aigües de bany", i per "resultats".
De la temperatura i de l'estat de la mar ja n'hi ha, a més de la pàgina anterior, altres com ara aquesta  http://aca-web.gencat.cat/aca/platgescat/index.html
Ja que la majoria de nosaltres (excepte els directius de la companyia de l'aigua) paguem el canon per la depuració de l'aigua, a més de la factura del consum real d'aigua potable, potser tindríem dret a que aquests diners s'invertissin en potabilització d'aigües (cosa que ja es fa) i, també, en depurar les aigües abans de vessar-les al mar (cosa que es fa només a mitges). Ja sé que la majoria de la gent es limiten a banyar-se fins just deixar de tocar de peus a terra i que només ho fan a estonetes de mitjans de juliol a mitjans d'agost. També sé que semblen gairebé insensibles a la merda que pugui haver-hi a l'aigua de mar i són capaços de vendre't la moto de que l'aigua estava tan neta. Però a mi em sobtava el rètol anunciant un premi europeu a la qualitat de l'aigua del mar a la platja de Les Cases d'Alcanar, i quan t'hi banyaves hi trobaves gairebé de tot allí dins. També diuen (CGPJ) que els nivells de contaminació de l'aire en algunes ocasions estan falsejats i ho fan per tal de no alarmar la gent. Potser sí, com els nivells de neu als Pirineus durant la temporada d'esquí. En aquest cas, falsejats a l'alça.
Tornant al mar, l'experiència t'ensenya que l'aigua de Gavà i Castelldefels pot estar força bruta i, a vegades, et pot deixar taques verdes a la pell. S'hi olora merda humana i de gavina, herbicides, cafè i tabac. A Sitges hi fa olor a mesquita tant cap al Sud, a la zona de davant l'hotel Terrmar (i fins gairebé la Cala de l'Home Mort), com cap al Nord, a la zona de davant l'hotel Calipolis. I no diguem ja més al Nord, a la zona de Sant Sebastià o d'Aiguadolç. Pel que da a la costa del Garraf, alguns dies sol estar més neta entre Cala Forn i Vallcarca. Però el mateix port de Vallcarca pot estar molt contaminat per residus del fuel dels vaixells. Del port de Vallcarca a Cala Morisca és una zona visitada pels surfistes i sol estar més neta que no pas davant el port. Entre Cala Morisca i Port Ginesta (passant per Garraf) sol estar mitjanament neta. Però algun cop a llevant del poblet de Garraf, davant la Punta dels Corrals, l'aigua està només una mica més neta que a algunes clavegueres.  El problema és que la costa és una paret rocosa, i el mar pot canviar molt sobtadament a pitjor. De la platja de Castelledefels a Gavà, la part més neta és la de la zona de Les Botigues de Sitges (més al Sud).
De les platges de la ciutat de Barcelona, els qui s'hi banyen diuen que alguns dies està neta l'aigua del mar. A mi, però, m'estranya que a la zona del Fòrum (Parc dels Auditoris), tant i tant a la vora el port esportiu i a la desembocadura del Besòs, l'aigua estigui neta. Si algun dia ho estés, seria una bona llenca de 450 m per nedar amb seguretat, sense ser destorbat per les barques. Però la mateixa versió de dues persones que hi han anat a la vegada és ben contradictòria. Una esmenta que no podia nedar sense topar amb deixalles i l'altra (que no es va ficar a l'aigua) no baixa del burro i assegura que estava netíssima. Més al Nord, qui sap si l'aigua algun dia pot estar neta a Badalona, Mongat, Masnou, Premià, o Vilassar. Però molts dies el color de l'aigua no canvia cap el veritable blau fins més al Nord de Mataró. A Montgat a mi em sembla estar-me banayant, més que a l'aigua de mar, en una piscina de productes químics amb Iode i brea. Caldes d'Estrac, Canet, Calella, Pineda, i Malgrat solen tenir aigua mitjanament neta, almenys en alguns trams, i com més al Nord millor. A la mateixa costa de Calella de la Costa, el mar a la part del Sud pot estar brut i, a la del Nord, més net.
De la costa de Barcelona, com més lluny de la capital, més probabilitats de trobar l'aigua neta tindrem. El que passa és que el mar, front a platges esbatanades com la de Malgrat, sol estar força agitat. I el mar front a costes rocoses i amb entrants i sortints, com ara entre Sitges i Vilanova, sol estar molt visitat per embarcacions que respecten o no els límits de velocitat i distància a la costa.
A més, un problema afegit són els pescadors. Els hams, quan llencen el fil, poden ser una petita arma per als nostres ulls. En teoria a Espanya són 50 m a la roca i 200 m a la sorra el que caldria que respectessin com a zona preferent per als nedadors. Els mesos d'estiu hi ha una línia de boies grogues a uns 200 m a les zones molt turístiques. Però aquesta línia paral·lela a la platja pot estar trencada per canals perpendiculars reservats per a les petites embarcacions. En principi està prohibit passar nedant tot i creuant la bocana d'un port, i davant d'aquestes petites bocanes suposo que també.
Igual que hi ha zones de platges nudistes, o zones reservades a les embarcacions, podria haver-hi zones reservades als nedadors, en aigües netes, tranquil·les i sense l'amenaça de les  motos d'aigua. A partir de juliol de 2013 s'ha senyalitzat una estreta zona costanera entre la platja principal de Sant Feliu de Guíxols i la Cala del Vigatà, direcció cap a Tossa. Potser més endavant les boies marquin un corredor per a nedadors fins a la Cala del Canyet, ja a mig camí de Tossa. Però és la meitat més lletja. És molt més bonica l'altra meitat, fins a Tossa. Tot el trajecte d'anar i tornar entre Sant Feliu i Tossa ja serien 32 Km. Jo només he nedat de Tossa a la punta d'en Bosc (anar i tornar) i de Sant Feliu a la Freu, però he fet en caiac el tram que no he fet nedant (de la Freu a la punta d'en Bosc).
La zona de seguretat de 50 metres per on sí es pot nedar té un perill afegit quan hi ha espadats a la costa. Alguna vegada (zona de Llança, per exemple) algun nedador ha mort per una pedrada fortuita llençada per algú que es volia divertir des de dalt el cim de les roques.
Per saber com d'agitat està el mar el millor és mirar les webcams.


Aquí, foto del mar front a la platja de Tamariu
L'ESTARTIT

TAMARIU


CASTELLDEFELS
SITGES

COMUNITAT VALENCIANA

No són massa de fiar les prediccions de Lavanguardia.

Ho són una mica més les del http://www.meteo.cat/servmet/index.html

I una mica més les del 

O la previsió estatal de

Però els qui naveguen saben que no hi ha cap previsió de fiar. I els que nedem sabem que l'estat del mar pot canviar molt d'una platja a una altra el mateix dia o d'una hora a una altra.
Ja sé que tothom repeteix com un lloro lo de "no s'han de prendre antibiòtics, si no es té febre", però jo en prenc una mica (a vegades amb una mica de cortisona), per evitar infeccions després de banayar-me el mar, si l'aigua està o crec que estarà molt bruta. Cap a l'any 1979 un metge va voler demostrar que tot és psicològic. I es va llençar al riu Tíber a Roma, més brut que una claveguera normal. Llàstima que no va tenir temps per a demostrar la seva teoria. Va morir d'uns septicèmia abans d'una setmana. Ja els sumeris fa cinc mil anys aconsellaven que ni es passegés per vora on s'abocaven les aigües residuals, perquè es podia agafar febre i malalties infeccioses.
Actualment, a la platja del Prat-Gavà-Castelldefels hi ha força trams on s'ha protegit la vegetació de platja, cosa que em sembla bé i que crec haver ajudat a promocionar. En algun petit tram està prohibit estirar-se a la platja o nedar al mar. I és que s'ha reservat aquell tram per els que fan kite-surf. En alguns altres trams està prohibit banyar-se, pels residus perillosos que encara hi ha ensorrats. Però, a zones força extenses, crec que haurien de prohibir respirar, per no agafar una infecció per la merda que s'hi respira, ja que s'aboca el clavegueram directament a la platja. Al que abans anomenaven la Platja del Prat, entre la Ricarda i Ca l'Arana, a part de respirar-hi malament, s'hi podia veure fa anys un espectacle dantesc: cadàvers de cavalls i d'ovelles. Suposo que a l'haver protegit amb murs de formigó les ribes del Llobregat les riuades ara ja no s'enduran el bestiar.
El problema de la contaminació bacteriana de les aigües residuals és que té una solució massa econòmica i els polítics si no hi han de guanyar una bona suma, triplicant el pressupost de les empreses, ja no endeguen cap projecte.  


  

No hay comentarios:

Publicar un comentario