miércoles, 18 de enero de 2012

NETEJAR LA CASA

El tema de la neteja de la casa pot donar per a tota una enciclopèdia tecnològica. De moment, em centraré en la neteja de l'interior de la casa.
Quan entres en un apartament que acabes de llogar, o a una habitació d'un hotel, el primer que dóna un senyal de netedat és el cul de vidre glaçat que protegeix les bombetes elèctriques. Sol estar ple d'arnes mortes i de pols. Per netejar, de moment, aquestes petites superfícies, n'hi ha prou amb un paper higiènic humit amb aigua i sabó. Es pot fer una segona passada amb aigua i alcohol isopropílic. L'alcohol isopropílic és el que desgreixa millor i, a més, el que millor desinfecta. Potser el millor seria encara la barreja d'isopropílic, metanol i etanol, rebaixat amb una mica d'aigua. Pels vidres, l'isopropanol també és lo millor. Pot barrejar-se amb una mica de vinagre o àcid acètic i molta aigua, i fins i tot amb aigua de roses. Els neteja-vidres normals solen fer bastanta més pudor química que aquesta barreja. I poden provocar tos i asma ja s'apliquin davant de la persona sensible, ja es faci d'amagatotis. Potser més degut als perfums que res més. Una marca bona és Luminia (amb isopropílic i un pòsit blanc).
Per donar llustre als mobles de fusta envernissats també hi ha productes normals bastant ofensius per a les persones sensibles als productes químics.Una alternativa simple seria una barreja de vinagre amb una mica d'oli. I per donar llustre a la plata, una alternativa als productes ofensius seria simplement el bicarbonat sòdic en pols, aplicat amb un drap.  
Seguint per les parts altes, els raconets de pols, o de teranyines de les parets o del sostre, poden donar feina per una estona. Un drap o una mopa aplanada especial, humitejant-ho amb aigua i alcohol, en principi, serà suficient, per fer-hi unes passades. Caldrà mirar també darrere els quadres, darrere la nevera, darrere l'escalfador d'aigua, i a tots els racons verticals on s'hagi pogut acumular la pols.
Hi ha aspiradors moderns amb el sistema ciclònic i amb HEPA (filtre molt fi de partícules) que ens poden ajudar molt. Aquests aspiradors moderns ja no deixen anar polsim mentre aspiren, ni quan els donem algun copet. El sistema d'aspirar i a la vegada humitejar, tot i que és objecte d'una propaganda molt intensiva, em sembla eficaç només a mitges. Crec que és millor primer aspirar amb una bona màquina aspiradora en sec i, després, si volem, passar aquesta segona aspiradora que humiteja amb vapor molt calent. Si volem saber si un sofà o una butaca estan nets, només caldrà donar-hi un cop amb el picador de matalassos. Si en surt un nuvolet de polsim, és que caldrà passar-hi la bona aspiradora.
Per netejar, i a la vegada desinfectar la banyera, més que el lleixiu o d'altres productes que desprenen vapors tòxics, crec que seria millor aigua amb un rajolinet molt petit de clorur de benzalconi. En venen a Químics Dalmau, del carrer de Villarroel, per sota del de París, baixant a l'esquerra.http://www.quimicsdalmau.net/v2/index.html
A la llarga, però, tants desinfectants el que fan és propiciar la resistència als antibiòtics per part dels bacteris. Això passa especialment en alguns hospitals.
Finalment, per fregar el terra, el millor seria disposar de dos cubells: un per l'aigua amb sabó de primer ús, i l'altre per esbandir la fregona al fer el canvi d'aigua al primer cubell. Cal insistir especialment en els racons, passant-hi la baieta unes quantes vegades fins que la cantonadeta almenys no es vegi seca. La mandra ens pot fer estalviar aigua i guanyar temps, però canviar l'aigua, així que la veiem una mica de color castany, em sembla lo millor, perquè altrament el que estarem fent, més que netejar, seria embrutar. També caldrà guardar al final la baieta (de pal) ben esbandida i neta. I si fes pudor, caldrà submergir-la amb aigua i unes gotes de lleixiu [o desinfectant CODINA (www.codina.es)], durant mitja hora almenys, per esbandir-la i posar-la a eixugar després. També serveix posar, a l'aigua on es remulla una estona (uns deu minuts almenys) la baieta, una pastilla de les d'esterilitzar la dentadura postissa (oxigen actiu).  Jo prefereixo també omplir la galleda (amb el cap de la baieta dins) d'aigua bullint (preparada en una gran olla a la cuina). Tot menys ficar el capçal de la baieta a la rentadora. Finalment, la baieta antiga arriba on la baieta de pal (fregona) no arriba. Unes genolleres de patinar ens faran més còmode fregar estant agenollats. I la baieta no té gaires problemes per esbandir-la i posar-la a assecar (estesa).
L'aigua ben calenta neteja millor que l'aigua freda. El que no resulta gens agradable és barrejar amoníac amb lleixiu, ja sigui directament, ja sigui per separat però gairebé al mateix temps. Així farem que la casa faci pudor d'abocador de bassura. L'amoníac algú el pot preferir a altres productes mentre a algú altre li pot fer molt mal de cap, ja sigui pel producte en sí, ja sigui pel perfum afegit. Per llevar el greix també es pot fer amb altres productes que no fan tanta pudor i que s'apliquen en esprai.
De sabons de rentadora n'hi ha molts i són adients pel terra també. Potser els que netegen millor són els que duen oxigen actiu. Els suavitzants també minven la capacitat del detergent, a més de poder donar reaccions al·lèrgiques a persones especialment sensibles. Hi ha una opció molt ecològica, a part les boletes de porcellana (inventades per un client meu), i són els fruits enganxosos de Sapindus mukorossi. Se'n posen mitja dotzena en una bosseta de malla fina i es programa la rentadora perquè renti a 40-60 ºC. Aquests fruits venen del Tibet, i els podríem comprar a qualsevol botiga de Manantial de Salud, per exemple. Són especialment d'agrair quan rentes els llençols i la roba del llit.   http://www.manantial-salud.com/
Per a un invitat resulta molt desagradable haver de dormir en una habitació plena de pols i amb roba de llit plena de pols i de florit. El florit es destrueix amb lleixiu, o amb llum ultraviolat, o amb la barreja d'alcohols de 70 graus (metanol, etanol, isoproanol). Quan el que volem netejar és una paret amb florit (rasclumit) va bé el líquid d' Artic Industrial Química,que té el magatzem al carrer Badajoz 93 del Poble Nou (Saneart S). És fungicida, alguicida i bactericida. No crec que hi hagi massa cultura sobre fongs microscòpics ni entre els metges catalans, en general, però, per si algú em creu, recordaré que el florit es pot posar dins el cos, als pulmons, al peritoneu, al cor, etc., i provocar càncer de fetge, o obturació de les vàlvules del cor. De tota manera, sempre va bé netejar amb el sistema clàssic (aigua i sabó), lleixiu, o alcohol de cremar (metanol).
En general és millor rentar el terra després de llevar la pols i no a l'inrevés (llevar la pols després de rentar el terra).
Per netejar el terra, si volem afegir una mica de desinfectant, el clorur de benzalconi anirà bé, però si se'n posa massa, quedaran llapissades al terra. Més val desinfectar amb el desinfectant CODINA. Si patiu molt amb les olors del sabó, podeu fregar amb aigua calenta amb un raig d'aigua oxigenada concentrada. En venen a Químics Dalmau també, però cal tenir molta cura a no cremar-se les dits. D'altres opten per un rajolí de vinagre a l'aigua, ja que així les rajoles o el parquet queden més brillants. I si voleu aromatitzar la casa, podeu afegir-hi unes gotes d'oli essencial d'Anís Verd, Maria Lluïsa, o Espígol,  Pomelo, Menta (mentol), que són els que menys molesten. O aigua de roses (de Químics Dalmau). En tot cas, primer caldria fer una petita prova de tolerància general. Alguns detergents pretesament ecològics duen formol, cosa que irrita molt els pulmons, per poc que en portin, i, a més a més, mareja una mica.
Per evitar formigues, caldrà passar el sabó amb oxigen actiu bastant concentrat per allí on les veiem.
La nevera, per dins, no sé per quina raó, cal netejar-la amb aigua amb bicarbonat sòdic o, millor encara, amb carbonat sòdic i unes gotes de tintura de benjuí. Aquesta darrera fórmula sí que sé perquè serveix: per desactivar les aflatoxines del florit. Però suposo que amb aigua i àcid bòric també quedaria molt bé.
A l'hora d'escombrar les habitacions, més que netejar, el que podríem estar fent és embrutar, si és que hem passat l'escombra per terres bruts, com ara la terrassa plena de cagadetes d'ocells, o la catifa de l'entrada de la casa,o els voltants del cubell de les escombraries. Sembla més escaient reservar una escombra pels llocs bruts exteriors i una altra pels interiors nets. I si no, netejar el raspall (escombra de crin de plàstic) almenys amb aigua ben calenta i sabó. Per evitar embrutar el terra amb les sabates, hauríem d'entrar al pis ja descalços o, almenys, deixar les sabates a la primera habitació.
Per a llevar el fang de les soles va bé el raspall de pues d'acer que empren els paletes per a rascar els arrebossats. Una cosa exagerada és el que fan fer algunes mestresses de casa italianes (Türí) als marits. Els fan anar descalços pel pis, amb mitjons, vaja, i com si esquiessin, amb l'ajuda d'un parell de draps gruixuts xops de netejador com si fossin raquetes de neu. Així, no només no embruten sinó que netegen al caminar, i s'entrenen per a esquiar també. Potser d'aquí varen treure els marits torinesos la idea dels robots. Però els robots necessiten superfícies netes d'obstacles, i no totes les habitacions són així.
Si entrem en un pis molt brut, podria ser que ens vinguessin basques o que arribéssim a vomitar. Per vomitiu, deixar orina en un gibrell i esperar que s'hi criïn escarabats. Tampoc és que sigui molt agradable entrar en un pis l'aire del qual està carregat d'olors dels productes químics de neteja (lleixiu, neteja-pols, etc.). En tot cas, o per si de cas, cal ventilar almenys dos minuts al dia les habitacions perquè hi entri aire net. I si no podem ventilar, com és el cas de les naus espacials, podríem fer servir filtres de carbó actiu (amb níquel i plata) que reciclin (amb ventilació assistida) i netegin l'aire. Per llevar el CO2, pot servir un filtre líquid amb  l'hidròxid càlcic o amb hidròxid de liti (molt més car). El toc final, quan ja ho tinguem tot bastant net, serà repassar tot allò que es toqui amb les mans (manetes de les portes, polsador de la tassa del vàter, telèfons, nansa de la nevera, etc.) amb un drap de paper mullat amb alcohol isopropílic diluït amb una mica d'aigua. Tot això seria per a netejar bé.
Ningú es creurà el que he vist jo fer "amb bona intenció" per a netejar la casa:
  • Llençar l'aigua negrosa (d'haver fregat la vorera del carrer) a sobre la pica del plats a l'aigüera de la cuina / 
  • Fer servir la mateixa fregona, sense esbandir, d'haver "netejat" tota l'escala de la casa amb una sola galleda d'aigua a mig omplir / 
  • Escombrar directament el pis després d'haver escombrat amb la mateixa escombra les catifes de l'escala o les terrasses amb cagades de coloms / 
  • Fregar el pis amb una fregona negra de tant florit com tenia /
  • Esbandir la fregona ben bruta directament a l'aigua de la piscina (en ús de bany aquells dies). 
  • Trepitjar amb les sabates la badana o els draps d'eixugar la vaixella quan ha caigut al terra de la cuina i tornar-los a posar al mateix lloc per tornar-los a fer servir igualment com si res hagués passat.  
  • Tenir la consulta mèdica neta com una patena però amb tanta olor d'esprai neteja-pols que d'allí en sorties amb mareig i mal als pulmons per una setmana.

Un detergent que faig servir tant per netejar el terra com la vaixella, la bicicleta o les mans, perquè no sembla agressiu, és el "lavavajillas manual para todo uso CODINA/ la espiga". En tot cas, visitant la pàgina www.codina.es tindreu idea dels components d'aquest i molts altres productes d'aquesta casa, que em sembla bona, i amb productes molt econòmics. En teoria, els detergents aniònics són adients per a la pell (pH una mica àcid), mentre que els catiònics són més adients per a les superfícies inerts (terra, roba, etc.). Barrejar-los és contraproduent, ja que uns contraresten l'efecte dels altres. També el lleixiu contraresta l'efecte del sabó i viceversa.
Una mania meva és la de no eixugar la vaixella (gots, plats, coberts), ja que, si el drap ha caigut inadvertidament a terra, enlloc d'acabar de netejar, el que poden estar fent és infectant-ho tot. Fa poc he incorporat una mania d'un amic, la de netejar els vasos amb una espongeta rosa i blanca, més gran i prima, diferent de la de netejar els plats i pots (verda i groga, i més petita i gruixuda).


No hay comentarios:

Publicar un comentario